Pieczemy babeczki wielkanocne

Okres Świąt Wielkanocnych w tym roku będzie inny niż dotychczas. Nie będziemy mogli fizycznie zjawić się w kościołach aby poświęcić pokarmy a przy świątecznym stole zasiądziemy zapewne tylko z najbliższą rodziną.

Przygotowywane dotychczas w czasie drugiej połowy Wielkiego Postu podczas warsztatów muzealnych wypieki będziecie w tym roku robić sami. Wierzymy jednak że z naszym przepisem i udostępnionym tutaj opisem oraz niewielką pomocą rodziców Wasze świąteczne potrawy znikną szybko z wielkanocnych stołów.

Zaczynajmy!

Co Wam będzie potrzebne do wypieku babeczek?

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
  • 2 miski, łyżka, foremki do babeczek, mątewka drewniana.
Babeczki

Do przygotowania lukru:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Rozpoczynacie od wymieszania mątewką w jednej miseczce jajek, mleka , oleju i ekstraktu z cytryny. Kiedy wszystko zostanie połączone. W drugiej miseczce musicie wymieszać składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder.

Babeczki

Następnie do miseczki z masą jajeczną dosypujecie zawartość sypką i mieszacie łyżką aż powstanie jednolite ciasto.

Babeczki
Babeczki

Ciasto kolejno należy przelać do foremek i lekko wyrównać łyżką.

Babeczki

Teraz czas na pomoc Rodziców. Poproście Mamę albo Tatę o rozgrzanie piekarnika do temperatury 200 stopni a następnie o włożenie foremek z ciastem.

Po około 20 minutach babeczki powinny być gotowe ale na wszelki wypadek poproście rodziców o sprawdzenie za pomocą patyczka. Pamiętajcie też o tym, że piekarnik to nie zabawka dlatego zawsze proście Rodziców o pomoc przy jego obsłudze!

Babeczki

Jeżeli po nakłuciu patyczkiem babeczki patyczek jest suchy Wasz wypiek jest gotowy.

Upieczone babeczki możecie posypać cukrem pudrem lub lukrem.

Babeczki

Lukier możecie przygotować poprzez wymieszanie ze sobą jogurtu z cukrem pudrem. Do jogurtu dodajecie powoli cukier puder aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Smacznego i nie zapomnijcie pochwalić się wypiekiem na naszym Facebooku!