Wielkanocne wypieki - chlebki

Okres Świąt Wielkanocnych w tym roku będzie inny niż dotychczas. Nie będziemy mogli fizycznie zjawić się w kościołach aby poświęcić pokarmy a przy świątecznym stole zasiądziemy zapewne tylko z najbliższą rodziną.

Przygotowywane dotychczas w czasie drugiej połowy Wielkiego Postu podczas warsztatów muzealnych wypieki będziecie w tym roku robić sami. Wierzymy jednak że z naszym przepisem i udostępnionym tutaj opisem oraz niewielką pomocą rodziców Wasze świąteczne potrawy znikną szybko z wielkanocnych stołów.

Chlebki

Zaczynajmy!

Co potrzebne?Co Wam będzie potrzebne do wypieku własnego chleba?

  • 1 kg mąki krupczatki (choć jeśli nie macie może być to na przykład mąka pszenna pełnoziarnista albo orkiszowa)
  • 1 szklanka otrąb (jeśli ich nie macie można zastąpić mąką – ja zwykle daję mąkę pszenną tortową)
  • 6 łyżek słonecznika (niekonieczny jeśli nie macie)
  • 6 łyżek siemienia lnianego (niekonieczne jeśli nie macie)
  • 3 łyżki pestek z dyni (również niekonieczne jeśli nie macie, można też dać np. rodzynki lub suszoną żurawinę)
  • 3 łyżki sezamu (do środka i jako posypka na górę – jeśli go nie będzie też się nic nie stanie)
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 dkg drożdży
  • 1 litr wody (letniej)
  • Miska, łyżka drewniana do mieszania składników, foremki najlepiej keksówki (z takiej porcji powinno wyjść masy na około dwie foremki), łyżeczka do herbaty i kubek.

Przygotowanie:

Najpierw od przygotowanego litra letniej wody przelewamy do kubka około 100 ml wody. Wrzucamy do niej drożdże i dokładnie mieszamy aż całkowicie rozpuszczą się w wodzie.

Następnie do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (troszkę sezamu zostawiamy na posypanie góry naszych chlebków). Mieszamy na razie na sucho ponieważ tak jest łatwiej.

Wsypywanie

Kiedy mąka, cukier, sól i dodatki są już dokładnie wymieszane powoli wlewamy wodę i wodę z drożdżami cały czas mieszając. Dokładne rozmieszanie wody drożdży i sypkich składników to podstawa dobrego chleba dlatego jeżeli wyda się Wam że jest to dla Was zbyt trudne poproście do pomocy Rodziców.

mieszanie

Kiedy masa w misce będzie wyglądała już na jednolitą (nie będzie w niej grudek suchej mąki ) pozostawcie ją w misce pod przykryciem z czystej ściereczki na około 20 minut aby drożdże zaczęły działać i ciasto urosło.

Po 20 minutach przełóżcie ciasto do foremek uprzednio posypanych mąką bądź posmarowanych olejem.

przekładanie

Poproście Rodziców aby włączyli piekarnik i rozgrzali go do temperatury około 200 – 220 stopni (pamiętajcie piekarnik to nie zabawka dlatego zawsze o jego obsługę proście Rodziców!).

Kiedy piekarnik będzie już nagrzany poproście Rodziców aby włożyli foremki z chlebem do pieczenia.

pieczenie

Po mniej więcej około godzinie poproście Rodziców o sprawdzenie czy chleb jest już gotowy, jeśli tak niech wyjmą go z piekarnika a po kilkunastu minutach również z foremek. Chleb w dalszym ciągu będzie gorący dlatego zachowajcie ostrożność!

Kiedy chlebek ostygnie będzie już gotowy do zjedzenia.

chlebki

Smacznego i nie zapomnijcie pochwalić się wypiekiem na naszym Facebooku!